Nazneens resa och kulturkrockar!

Nazneen var fortfarande ung när hennes mor och far förde henne in i det arrangerade äkteskapet. Hon förmådde sig varken att protestera eller gnälla. Hon kunde ändå inte göra något åt saken. Hennes blivande fästman som hon adrig sett innan var minst dubbelt så gammal som henne.
Strax efter bröllopet tog Chanu, som hennes fästman hette, med sig henne till London där de skulle bo. Nazneen visste inte vad hon skulle tro, tycka eller tänka... Hon passade helt klart inte in och kände sig ensam när hon dag efter dag lämnades ensam i lägenheten då Chanu traskade iväg till sitt arbete. Hon skötte sina sysslor som bestod av att damma, skura, putsa och se till att maten stod på bordet lagom till han kom hem igen. Chanu var en snäll man, han slog henne aldrig och var aldrig otrevlig mot henne på något sätt. Ändå dröjde det många år innan hon fömådde sig att visa kärlek och tillit tillbaka.
Drygt tjugo år efter att hon kommittill  London och börjat sitt nya liv med Chanu märker man en förändring i hennes tankar och beteende. Hon gör en enorm resa från att vara den blyga, tillbakadragna flickan från Bangladesh som inte passade in, till att bli en kvinna med familj, rättigheter, viss frihet och som på nåt vis ändå smälter in.
Förändringen som hon går igenom går långsamt och det är inte förrän i slutet av boken man verkligen märker hur mycket hon har förändrats. För att få in lite extra pengar köper Chanu en symaskin åt henne. En man kommer var och varannan dag med en bunt kläder som ska sys om eller lagas. Karim, som mannen hette, fick Nazneen att känna något hon aldrig känt förut. Nazneen blev handlöst förälskad i Karim och de inlädde mycket oväntat en relation i smyg.
Chanu hade pratat länge om att de skulle spara pengar för att kunna flytta tillbaka till Dhaka i Bangladesh. Nazneen visste inte vad hon skulle ta sig till, att stanna i London och begära skilsmässa och sedan gifta sig med Karim var omöjligt. Hon hade ingen rätt att begära skilsmässa, hon var muslim och tillhörde sin man. Hennes två döttrar skulle bli lidande om hon lämnade deras far.
Deras äldsta dotter Shahana är trotsig och vill vara "som alla andra" flickor i hennes ålder. Hon vill gå klädd i snäva jeans istället för sari, hon vill ha korta kjolar och långa dinglande örhängen. När Nazneen eller Chanu protesterar påpekar hon "Jag har inte valt att bli född här". Jag som fortfarande är undom förstår Shahana mycket väl. Jag vet mycket väl hur viktigt det är att passa in, att varje dag är en kamp om att se bäst ut och vara bäst! Det blir en kulturkrock, men hon står fast vid att hon inte valt att bli född här och att hon är uppvuxen i London och det är härifrån hon är. Bara för att hennes föräldrar är Bangladeshier blir inte hon det per automatik!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0