Väl valda ord om livet!
Något jag uppskattar är ordspråk! Jag älskar fraser och citat som får en att tänka till och känna att precis så är det. Ord som sätter fingret på något man inte själv skulle kunna beskriva innan. Även sångtexter och dikter kan få mig att stanna upp och tänka till. Några citat jag speciellt tycker om är:



Jag brukar säga att jag är en tänkare, jag tänker mycket på varför saker är som de är och vad som är viktigt i livet. Därför tror jag att jag dras till sådana ordspråk. I Brick Lane fann jag några meningar som fick mig att just tänka! Dom satte ord på känslor jag själv haft och som jag inte kunnat beskriva på ett bra sätt tidigare.
Några exempel:
"Jag ser tågen gå förbi och tänker på tåget jag åkte hit med från Khulna. Jag tänker på alla som åker med tåget och undrar vart de är på väg och varifrån de kommer"
Resan genom livet!
"Ibland när folk ser något vackert vill de bara förstöra det. skönheten får dem att känna sig fula och då uppför de sig fult"
Avundsjuka!
Så mitt andra omdöme är att jag tyckte om dessa små meningar som lyfte texten och fick en att tänka ut själv vad talesmannen faktiskt menade med det den sa.
Lockades av ovissheten...
När jag skulle välja bok inför detta arbetet hittade jag Brick Lane rätt fort i biblioteket och tyckte den verkade bra och givande. Boken kändes verklig och intressant med tanke på dess handling. Jag lockades av ovissheten om Arrangerade äktenskap som än idag är så otroligt vanligt i många länder. Som jag skrev i det första inlägget är flickorna nästan alltid under arton år, vissa har inte ens fyllt femton. Jag lider med dessa tjejer...
Dock blev jag rätt besviken på boken. Den var otroligt utdragen och i början fick jag känslan av att handlingen inte gick framåt utan stod och stampade på samma ställe. Hade detta inte varit en obligatorisk uppgift hade jag lagt ifrån mig boken rätt tidigt. Boken är drygt 400 sidor och inte förrän man läst minst hälften börjar det hända saker som gör den lite mer intressant. Nazneen får barn och handlingen övergår mycket till deras liv, hon vänstrar med en man hon blir djupt förälskad i, hon gör små uppror och visar att hon har rättigheter hon med. Nazneen förändras vilket långsamt leder handlingen framåt. Det är näst intill omärkbart, inte förrän i slutet kommer man att tänka på hur mycket hon förändrats.
så mitt första omdöme blir att handlingen var lite för utdragen och händelselös. Jag hade velat ha med lite mer känslor, uppror och katastrofer. Något som får en att inte vilja sluta läsa!
Kvinnor och män!
I Brick Lane är det mycket tydligt hur mäns och kvinnors liv är uppbyggda. De ska veta sin plats och hålla sig till sitt! I boken nämner de att om en kvinna arbetar beror det på att hennes man inte har råd att försörja henne. Om en man inte arbetar är han antingen lat eller för dum för att klara av ett arbete. Det är lite som det var förr i tiden här i Sverige, männen arbetade och var sällan hemma, medan kvinnorna tog hand om barnen och hemmet. Kvinnorna blev på så sätt väldigt bundna till hemmet och fick näst intill aldrig vidga sina vyer och leva sitt egna liv. I Brick Lane beskrivs en passion och en dröm som Nazneen har, hon beundrar konståkning och sitter som förtrollad vid tvn då det visas klipp ifrån tävlingar. Hon vill känna känslan av att glida fram iklädd en paljettklänning tillsammans med en partner. Den möjligheten finns inte för henne. Pengarna räcker precis till det nödvändigaste och hennes man skulle aldrig tillåta det. Frihet är något vi ofta tar för givet här. Vi är vana vid att göra vad vi vill, utbilda oss till vad vi vill, har vilka inressen och hobbys vi vill, vara med vem vi vill. Vi glömmer nog rätt lätt bort hur bra vi har det.
Jag skulle faktiskt villa vara så drastisk och säga att de kvinnor som mot sin vilja tvingas in i ett äktenskap med en främmande man och till ett liv bundet till hemmet har berövats sin frihet.

Nazneens resa och kulturkrockar!
Nazneen var fortfarande ung när hennes mor och far förde henne in i det arrangerade äkteskapet. Hon förmådde sig varken att protestera eller gnälla. Hon kunde ändå inte göra något åt saken. Hennes blivande fästman som hon adrig sett innan var minst dubbelt så gammal som henne.
Strax efter bröllopet tog Chanu, som hennes fästman hette, med sig henne till London där de skulle bo. Nazneen visste inte vad hon skulle tro, tycka eller tänka... Hon passade helt klart inte in och kände sig ensam när hon dag efter dag lämnades ensam i lägenheten då Chanu traskade iväg till sitt arbete. Hon skötte sina sysslor som bestod av att damma, skura, putsa och se till att maten stod på bordet lagom till han kom hem igen. Chanu var en snäll man, han slog henne aldrig och var aldrig otrevlig mot henne på något sätt. Ändå dröjde det många år innan hon fömådde sig att visa kärlek och tillit tillbaka.
Drygt tjugo år efter att hon kommittill London och börjat sitt nya liv med Chanu märker man en förändring i hennes tankar och beteende. Hon gör en enorm resa från att vara den blyga, tillbakadragna flickan från Bangladesh som inte passade in, till att bli en kvinna med familj, rättigheter, viss frihet och som på nåt vis ändå smälter in.
Förändringen som hon går igenom går långsamt och det är inte förrän i slutet av boken man verkligen märker hur mycket hon har förändrats. För att få in lite extra pengar köper Chanu en symaskin åt henne. En man kommer var och varannan dag med en bunt kläder som ska sys om eller lagas. Karim, som mannen hette, fick Nazneen att känna något hon aldrig känt förut. Nazneen blev handlöst förälskad i Karim och de inlädde mycket oväntat en relation i smyg.
Chanu hade pratat länge om att de skulle spara pengar för att kunna flytta tillbaka till Dhaka i Bangladesh. Nazneen visste inte vad hon skulle ta sig till, att stanna i London och begära skilsmässa och sedan gifta sig med Karim var omöjligt. Hon hade ingen rätt att begära skilsmässa, hon var muslim och tillhörde sin man. Hennes två döttrar skulle bli lidande om hon lämnade deras far.
Deras äldsta dotter Shahana är trotsig och vill vara "som alla andra" flickor i hennes ålder. Hon vill gå klädd i snäva jeans istället för sari, hon vill ha korta kjolar och långa dinglande örhängen. När Nazneen eller Chanu protesterar påpekar hon "Jag har inte valt att bli född här". Jag som fortfarande är undom förstår Shahana mycket väl. Jag vet mycket väl hur viktigt det är att passa in, att varje dag är en kamp om att se bäst ut och vara bäst! Det blir en kulturkrock, men hon står fast vid att hon inte valt att bli född här och att hon är uppvuxen i London och det är härifrån hon är. Bara för att hennes föräldrar är Bangladeshier blir inte hon det per automatik!

Brick Lane - Monica Ali
Varje år tvingas ca 10 miljoner flickor fram till altaret för att ingå äktenskap med en främmande man. I u-länderna blir en av tre flickor bortgifta innan de ens fyllt 18 år, en av sju har inte ens fyllt 15 när de tvingas in i äktenskapet och till och med flickor under tio år tvingas möta detta hemska öde. Männen som i näst intill alla fall är fyra till fem gånger så gamla utnyttjar flickorna både i hemmet men framförallt sexuellt. I u-länderna där preventivmedel inte är så känt blir många flickor mammor innan de ens fyllt arton år. Många av dessa flickor löper fem gånger större risk att dö i barnsäng då deras kroppar inte är tillräckligt utvecklade för att kunna bära och föda barn.
I boken Brick Lane av Monica Ali får vi följa Nazneen, en flick från Bangladesh som redan vid 18 års ålder tvingas in i ett arrangerat äktenskap. Hon gifter sig med en dubbelt så gammal man och tvingas flytta från sitt hemland med denne främmande man till London där hon börjar sitt nya liv.
Monica Ali som ligger bakom boken föddes i Bangladesh den 20 oktober 1967, men flyttade redan vid 3 års ålder till England där hon sedan växte upp. Hon är mest känd för sin debut roman "Brick Lane" som kom ut 2003. Boken blev snabbt populär och nominerades till Bookerpriset. Den översattes till hela 30 olika språk och har fått kritik som
"En lysande bok om det viktiga i livet"

